Crémant de Limoux on kuldne kesktee kerge prosecco ja kontseptuaalse šampanja vahel. Vahuveini valmistatakse klassikalisel meetodil, mis sarnaneb šampanja valmistamisega, kuid Prantsusmaa teises osas – Languedoc-Roussillonis, Hispaaniale lähemal, valgete viinamarjasortide jaoks ideaalsel kõrgusel. Piirkond on valgete sortide jaoks suurepärane – see on ajalooline koht. Esimene prantsuse vahuvein toodeti Limas, ammu enne Champagne’i, 1531. aastal – seepärast on sildil selline kuupäev. Cremant de Limoux – ei ole üldse massilugu. Prantsusmaal valmistavad sellist veini vaid vähesed tootjad. Hea happesusega värske vahuvein võib olla suurepärane aperitiiv või ka vein õhtusöögiks.
Degustatsioonikarakteristikud
Erakordne lõhe värv. Aroom: Punaste marjade nootidega, peenelt täiendatud maasika ja vaarika noodiga. Tasakaalustatud, hea hapukusega ja peene perlage’iga. Järelmaitse, kus on tunda pirni, nektariini ja röstleiva noote.
Gastronoomia
Suurepärane kergete eelroogade ja juustude, marjadest valmistatud magustoitude ja puuviljade kõrvale.
Viinamarjaistandused
Viinamarjad korjatakse Limoux’ eraldi piirkondadest. Saagikus on madal — 50 hl/ha.
Laagerdumismeetod
12 kuud pudelis.
Tootmisviis
Käsitsi korje, esimene kääritamine roostevabast terasest mahutites, teine pudelis.
Piirkond
Languedoc-Roussillon
Säilitamise potentsiaal
2-3 aastat.
Appellation
Cremant de Limoux AOP
Kategooria
Appellation d’Origine Protegee (AOP)
Tähelepanu
Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist!